Glen Moray 16 YO

Glen Moray 16 YO, 16 år, 40 %

Glen Moray 16 YONå er det vel på tide å komme med mitt første whiskyblogginnlegg. Siden jeg liker, og ønsker å opparbeide, et mer bevisst forhold til opplevelsen av både whisky og andre drikkevarer, er dette et grep jeg har vurdert en stund.

Glen Moray er et middels stort Speyside destilleri, med en kapasitet på 3 300 000 liter. Det meste av dette går til produksjon av blends, men de har også fire single malts; Classic (uten aldersbestemmelse), 8 years, 12 years og 16 years. I tillegg gir de ut spesialtapninger. Glen Moray eies idag av franske La Martiniquaise.

16-åringen er noe jeg fikk i gave av venner som har vært ute på reise, og er dessverre ikke å få tak i på det norske Vinmonopolet, men 8- og 12-åringene er der til henholdsvis NOK 375 og 445.

Lukt (22/25): Her kjenner vi tørket frukt, honning, og i stor grad klassisk engelsk Christmas pudding. Lukten er så absolutt varm og behagelig. Det er også hint av torv og røyk der.

Smak (19/25): Dette er en søt whisky. Her smaker det maltblokker (gammeldagse maltdrops), søte røde epler, korn, krydder og lær. For meg blir smaken noe skuffende, det mangler liksom noe på midten, som gjør at den føles noe flyktig eller vannaktig.

Avslutning (21/25): Det tar seg fort opp igjen i en kompleks og langvarig avslutning. Det søte i smaken holder seg, men her kommer den tørkede frukten frem igjen. Det er Christmas pudding og det er krydder. Igjen melder det seg forsiktige blaff av torv og røyk.

Totalinntrykk (21/25): Dette er en fin whisky. Kompleks, men ikke overveldende. Spesielt tror jeg elskere av cognac og calvados vil falle for denne. Det er også en av de whiskyene som gir meg en distinkt følelse av høst og julestemning.

Score (83/100)

Sláinte! - Kjell Ove (gjesteblogger)

Westward Oregon Straight Malt Whiskey

Imperial 17 YO A. D. Rattray Cask Collection