George T. Stagg Barrel Proof 2012

George T. Stagg Barrel Proof 2012, NAS, 71,4 %

George T. Stagg Barrel Proof 2012George T. Stagg Barrel Proof er en whisky i Buffalo Trace sin serie Antique Collection. Dette er en bourbon som har vært lagret i minimum 15 år, og som så serveres til deg og meg i full fatstyrke.

Jeg har smakt på 2012-utgaven. Den ble destillert i 1995 og er dermed rundt 17 år gammel. Det er ingen angivelse av alder på flasken. Hver årlige utgivelse har dog en noe varierende alkoholstyrke, og dermed er det mulig å lete seg frem til hvilket utgave man sitter med i glasset.

Lukt (21/25): Vanilje, lønnesirup, krydder, eik, noe karamell. Ganske mild og rund på nesen. Er det stille før stormen? Etter at den har fått en liten time i glasset har den også åpnet seg noe mer opp. Jeg finner nå også en del melkesjokolade på nesen her. Det er det ikke ofte jeg finner på bourbon.

Smak (22/25): Smooth på tross av styrken, fin munnfølelse. Markant eik og krydder (kanel, pepper, noe ingefær). Finner dessuten en del brent toast, maissødme, sjokolade og noe uspesifisert bittert.

Avslutning (22/25): Det lett bitre sitter igjen her hos meg. Det er ikke noe negativt, men annerledes. Dette er et 'whiskydyr' jeg aldri tidligere har møtt, og jeg har blitt advart om at det er stort og mektig.

Totalinntrykk (22/25): En mektig og fin dram! Jeg prøvde den selvsagt også med vann, selv om jeg i utgangspunktet er skeptisk til å ha vann i min whisky. Det er sjelden jeg synes det gir noe positivt bidrag. I dette tilfellet skulle man kanskje tro at det var en klar fordel å få alkoholstyrken ned fra det uvanlig høye nivået. Men, tro det eller ei, for meg var det ingen fordel å tilsette vann. Om noe, så ble smaken mer bitter av å ha i vann. Smak og behag! Ha i så mye eller lite vann dere vil; bare kos dere med whiskyen dere har i glasset!

Score (87/100)

Stor takk til Tobias!

george_t_stagg2

Sláinte! - Thomas

Balcones True Blue 100

Bunnahabhain 12 YO - fra 1990-tallet

Bunnahabhain 12 YO - fra 1990-tallet