Dallas Dhu 1979 - fra en svunnen tid

Dallas Dhu 1979, 33 år, 43%

Dallas Dhu 1979En skikkelig raritet denne gangen. En whisky fra det nedlagte destilleriet Dallas Dhu. Destilleriet ble grunnlagt i 1899, med ble som mange andre destillerier stengt i 1983. Siste tønne ble fylt ved destilleriet i mars 1983.

Siden 1992 har Dallas Dhu vært et museum. Det meste av maskineriet og utstyret skal fremdeles være på plass i de gamle lokalene. Kanskje betyr det at det en gang vil kunne gjenåpnes?

Dallas Dhu ga visstnok aldri ut noen single malt selv, de var ett av flere destillerier som ga Gordon & MacPhail rettigheter til å utgi whisky på sine vegne. Det er altså ikke her helt snakk om independent bottlings i tradisjonell forstand, siden dette ble gjort etter avtale med destilleriet.

Jeg har altså prøvesmakt en Dallas Dhu 1979. Den ble tappet på flaske av Gordon & MacPhail i 2012, og er dermed 33 år gammel. Den holder 43% og er lagret på 2nd refill sherryfat.

Denne whiskyen er mulig å kjøpe på spesialimport i Norge, gjennom Terroir Wines. De har avtale med Vinmonopolet for spesialimport, men det er ikke bestandig du finner hele utvalget deres direkte på polets egne sider. Da må du ta direkte kontakt med importøren. Denne whiskyen skal de ha ca NOK 1720 for.

Lukt (23/25): Veldig frisk og fruktig, masse epler og pærer her. Minner om en frukthage, og det er ikke galt. Den er ganske lett, så dette bør nok være dagens første whisky om du skal ha fullt utbytte av den.

Smak (21/25): Karamell og sukker, med lett sherrypreg. Noe fruktighet lurer i bakgrunnen. Litt enkel eller forsiktig ved første møte.

Avslutning (22/25): Tar seg opp etterhvert. Den er faktisk meget lang. Fin, silkemyk fruktighet før det hele omsider lander med litt krydderier og anis.

Totalinntrykk (22/25): En god whisky, og en sjelden anledning til å oppleve en whisky fra destilleriet Dallas Dhu.

Score (88/100)

Sláinte! - Thomas

Caol Ila Old & Rare 1980

Highland Park Old & Rare 1984 - ja takk