Cinderella Whisky Fair 2014 - første seiling

Cinderella Whisky Fair 2014 - første seiling

Whisky Cruise

Cinderella Whisky Fair 2014 - bilde 1

Cinderella Whisky Fair 2014 - bilde 1

Cinderella Whisky Fair er antagelig verdens største flytende whiskyfestival. Kanskje finnes det andre flytende whiskyfestivaler, men jeg har ikke sett noe til dem. Konseptet er helsprøtt og derfor tiltalende for en glad whiskynerd. For sjette året på rad arrangerte nylig Viking Line en serie på tre seilinger, hver på ett døgn: Cinderella Whisky Fair!

Båten Cinderella har et stort bildekk (dekk 3). Dette stenges av og utgjør selve festivalområdet. I tillegg avholdes alle masterclasses på en egen konferanseavdeling på dekk 9. Hver tur starter med ombordstigning kl 1715 i Stockholm havn. Festivalen pågår så fra kl 18 til 22, så er det en pause før festivalen åpner igjen fra kl 11 til 14 neste dag. Til sist stiger man i land igjen i Stockholm kl 1530. Det er plass til 1500 deltagere på hver seiling, og det er fullt.

Båten ligger, av sikkerhetshensyn, ved kai så lenge festivalen pågår. Når dekk 3 stenger, seiler båten avgårde til Mariehamn på Åland. Åland er en egen økonomisk sone og regnes således ikke som en del av det indre marked i EU. Dermed blir det taxfree-tur! Dette medfører et par veldig spennende ting. For det første er prisene ombord hyggelige (taxfree), og for det andre kan man på denne festivalen kjøpe med seg helflasker av den whiskyen man måtte like! Fenomenalt opplegg!

Man får kjøpt bonger for kroner 20, og en smaksprøve koster typisk 20-80 kroner. Mer for de virkelig gamle og dyre dråpene, selvsagt. I mange tilfeller er det også mulig å kjøpe med seg en sample hjem. Sampleflasker selges ombord, så her er det fint opplegg for oss whiskynerder.

Cinderella Whisky Fair 2014 - bilde 2

Cinderella Whisky Fair 2014 - bilde 2

Masterclass 1: Purveyors of the finest Whiskies

Vår første masterclass var Purveyors of the finest Whiskies, hvor Jan Beckers presenterte godbiter fra Douglas Laing sitt brede sortiment. Vi hadde smakt et par av disse whiskyene tidligere, men vi hadde veldig lyst til å få med oss en masterclass med Jan.

Han hadde med seg følgende whiskyer:

 • Scallywag Speyside Blended Malt (se anmeldelse)

 • Clynelish 1996 17 YO Old Particular, 48,4 %

 • Port Dundas 1978 35 YO Directors' Cut, 59,2 %

 • Craigellachie 17 YO Old Particular, 48,4 %

 • Big Peat Islay Blended Malt

Jan er en veldig hyggelig kar, og vi fikk snakket mye sammen i løpet av våre to seilinger.

jan1

jan1

Denne første masterclassen kom nesten litt for tidlig for oss. Vi rakk bare såvidt ned på festivalen før vi måtte stresse opp på dekk 9 for å rekke smakingen.

Masterclass 2: Raw Cask - whisky as it was

Vår andre masterclass var på formiddagen, altså under økt to av første seiling. Temaet var Raw Cask - whisky as it was. Det var Robin Tucek som presenterte whiskyer fra eget selskap, Blackadder. Både fruen og jeg har smakt mang en fin whisky fra serien Blackadder Raw Cask, men dette skulle bli vårt første møte med mannen bak det hele. For et show det ble! Robin advarte umiddelbart om at det kom til å bli en masterclass med mye britisk humor og kommentarer som ikke kom i nærheten av å være politisk 'korrekt'. Herlig! Dessuten hadde han med seg flere nydelige whiskyer:

 • Strathmill 1989 23 YO Raw Cask, 53,3 %

 • Clynelish 1996 16 YO Raw Cask, 58,6 %

 • Amrut Raw Cask, 62,3 %

 • Blackadder Smoking Islay 2013 Blended Malt, 55 %

 • Blackadder Peat Reek 2013 Single Malt, 60,6 %

Dette var virkelig gøy, på en litt uskikkelig måte.

robin1

robin1

Lessons learned

Dette var vår første Cinderella-tur noensinne, og det er ikke fritt for at vi gjorde oss noen lærdommer på turen. Slikt som kan være lurt å merke seg til neste gang:

 • Ikke bestill masterclass på kveldsøkten, det blir for mye stress. Det blir da for lite tid til å vandre rundt på selve festivalen på dekk 3. På formiddagsøkten passer det dog utmerket med en masterclass, så kommer man i gang med dagen på en ordentlig måte.

 • Ikke bestill middagsbuffet ombord. Vi hadde forhåndsbestilt buffet, fordi vi tenkte det skulle være enkelt. Det var enkelt, og det var godt, men igjen tok dette tid fra festivalen. Buffeten var nemlig kl 2030. Da hadde det vært mye bedre å heller spise på en av restaurantene etter at festivalen stengte kl 22. Det var ikke noe problem å finne ledig bord, og utvalget var bra og variert.

 • Bestill en større lugar neste gang. Nå er det jo ikke slik at veldig mye tid tilbringes på lugaren, men de minste lugarene kan man virkelig få klaustrofobi av. Det føles nesten som om man må pakke alt ned i kofferten igjen for å kunne bevege seg.

 • Har man sett seg ut noen whiskyer man gjerne vil kjøpe en flaske eller mer av, så bør man gripe sjansen og kjøpe disse så raskt som mulig på første seiling. Mange utgivelser har jo begrenset opplag, og det er jo heller ikke slik at Viking Line har kunnet få fatt i alle flaskene fra hver tønne av single cask-utgivelser... Det er forresten slik at all whisky som selges ombord på Cinderella Whisky Fair har Viking Line først kjøpt av de forskjellige importørene og distributørene. Det er altså Viking Line som bestemmer utvalget og antall flasker tilgjengelig av hver sort.

cinderella3

cinderella3

Sláinte!
- Thomas

Cinderella Whisky Fair 2014 – andre seiling

Cinderella Whisky Fair 2014 – andre seiling

The Six Isles - en hyggelig liten øyvandring

The Six Isles - en hyggelig liten øyvandring