Caol Ila 12 YO - En fin klisjé?

Caol Ila 12 YO - En fin klisjé?

cilob.12yov1-225x3001.jpg

Caol Ila 12 YOCaol Ila 12 YO, 12 år, 43 %

Det er vel på tide at jeg får skrevet en og annen whiskyanmeldelse igjen. Da er ikke Caol Ila et dumt sted å starte. Særlig med en standardtappning. Disse utgivelsene er jo lett å se forbi etter en stund, for oss som er over gjennomsnittet whiskyinteressert. De blir på en måte som klisjéer i whiskyutvalget. Derfor synes jeg det kan være på sin plass å trekke frem et sitat fra fantasyforfatteren Terry Pratchett:

“The reason that clichés become clichés is that they are the hammers and screwdrivers in the toolbox of communication.”

Med andre ord: Nyt standardutgivelsene. Vær takknemlig for at de er så gode som de er. Men, hvis du gjentar dem for ofte, vil mange av dine likesinnede kanskje tro at du er litt enklere enn du egentlig er.

Caol Ila 12 Yo er tilgjengelig hos Vinmonopolet i to utgaver; en på 20 cl (varenummer 1034904) til NOK 170, og en på 70 cl (varenummer 4701801) til NOK 500.

Lukt (22/25): En lett og fin lukt. Her er det røyk og torv i ekte Islay-stil, om enn litt tilbaketrukket. Det er appelsinskall, bringebærdrops, tyggegummi og mynte. Med litt mere tyngde ligger også malt, vanilje og Johannesurt der.

Smak (22/25): Kraftigere torv enn man skulle tro ut fra lukten. Her er torvrøyken virkelig det som leder an. Det er bål og det er grill. Appelsinskall og fruktdrops er med.

Avslutning (21/25): Torven trekker seg etterhvert litt tilbake. Det samme gjør preget av appelsinskall, og mynte og pepper blir mer fremtredende. Avslutningen er lett, men lengevarende og svært tiltalende.

Totalinntrykk (22/25): En tiltalende Caol Ila. Den er lett og fin. Dette er en whisky som trives bedre ute på plenen i sola, enn inne i ørelappstolen. Den er ikke overdrevent kompleks, men ganske enkel og rett frem. Kanskje litt som en vakker blondine?

Score (87/100)

Sláinte! - Kjell Ove

Nordic Whisky #2 - Teerenpeli Kaski Distiller's Choice

Nordic Whisky #2 - Teerenpeli Kaski Distiller's Choice

Nordic Whisky #1 - Smögen Primör

Nordic Whisky #1 - Smögen Primör