Box Whiskyakademi - en morsom og lærerik uke

Box Whiskyakademi - en morsom og lærerik uke

Box_diplom.jpg

Box Whiskyakademi - en morsom og lærerik ukeMin kjære mann gikk Box Whiskyakademi i august 2013. Han var svært fornøyd med uken på Box Destilleri i Ådalen, i Sverige. Jeg angret veldig på at jeg ikke ble med den gangen... Allerede i oktober 2013 meldte jeg meg derfor på til Box Whiskyakademi uke 19 2014!

Søndag

Jeg gikk akademiet sammen med en kamerat, Tor. I tillegg fulgte min mann med som en "hang around".

Vi ankom Länsmansgården i Ådalen (halvannen time nord for Sundsvall) allerede søndag kveld. Vi ble varmt tatt i mot av Agneta og Anders som tilbyr overnatting og alle måltider for akademi-deltakerne gjennom hele uken.

Länsmansgården er et veldig avslappende og hyggelig sted å være, og Anders har et fantastisk utvalg av whisky. Ettersom han er en "Ardbeg Embassy", var det mye Ardbeg å velge i.

Box_Ardbeg

Mandag

Box Destilleri ligger et kvarters kjøretur fra Länsmansgården. Anders kjører og henter akademi-deltakerne hver dag.

Uken startet med oppmøte på destilleriet mandag formiddag. Det er maksimalt fire personer som kan delta på hver akademiuke. Uke 19 besto av en herlig kvartett med to svensker (Mattias og Lars) og to nordmenn (Tor og meg).

Destillerisjef Roger Melander tok imot oss, utstyrte oss med T-skjorter som var merket med Box Whiskyakademi. Deretter viste han oss rundt på hele anlegget; både destilleriet, det gamle lageret, det nye lageret og det nye besøkssenteret. Vi fikk møte flere av de andre ansatte, nemlig Thomas Larsson, Peter Granåsen, Sandra Wiberg, Leif Skoglund, Benny Hörnström og Peter Söderlind.

Det var masse informasjon å få med seg den første dagen da Roger tok oss gjennom hele lage-whisky-prosessen. Til tross for at jeg noterte flittig, fikk jeg ikke med meg alt. Men det viste seg at det meste ble gjentatt de kommende dagene.

Tirsdag

Grytidlig tirsdag morgen (det vil si kl. 06.45) satt vi i bilen til Anders på vei til Box. Dagen startet tidlig på grunn av destilleringsprosessen. Vi akademi-deltakerne delte oss i to team; Sverige mot Norge.

Det norske teamet skulle destillere på tirsdag, men det svenske teamet skulle meske. Tor og jeg fikk en innføring av destillerisjef Roger før destilleringen startet opp. Vi hentet inn ferdig gjæret "øl" som gikk inn i the low wine still ('lågvinspannan'), og så destillerte vi low wine til kommende Box whisky i the spirit still ('spritpannan'). Spennende!

Box_destillering

Vi rigget oss til med totalt tretten whiskyglass for å ta prøver gjennom hele destilleringsprosessen. Det er ikke hver dag man drikker sprit på 73,6 prosent rett etter kl. 9 på morgenen... Hvis jeg skal være litt dristig i mine påstander, så tror jeg at batch 694A ble helt perfekt! ;-)

Box_destillering2

Onsdag

Onsdag startet arbeidsdagen til vanlig tid, kl. 8. Denne dagen var viet til alt om tønner! Litt teori først, deretter rett på lageret til Benny for å "hjelpe til". Jeg er ikke så sikker på om vi kunne sies å være til hjelp akkurat, men vi lærte så utrolig masse. Vi rullet inn tønner, merket tønner, åpnet tønner, fylte tønner, lukket tønner og rullet dem avgårde. Kjempegøy!

Box_tønner

Torsdag

Grytidlig start igjen. Denne dagen var imidlertid det norske teamet klare for å lære om mesking. Leif, tålmodige Leif, viste oss hvordan kverningen av kornet kontrolleres, forklarte hvordan vann og korn blandes, viste oss alle mulige pumper og ventiler (og de var det mange av!), og ikke minst: hvilke blå og grønne "greier" vi skulle klikke på når, og i hvilken rekkefølge, på PC-en. Moro!

Resultatet fra the mash tun ble blandet med gjær, og så skulle den blandingen godgjøre seg i gjæringskaret. Jeg kan også si at det var interessant å smake på "øl" som har gjæret i én, to og tre dager.

Box_mesking

Fredag

Og så kom fredagen. Den store dagen som skulle vise hva vi hadde lært gjennom uken. Vi fikk en slags eksamen, eller prøve, eller hva vi skal kalle det. Heller ikke her vil jeg avsløre for mye for kommende akademi-deltakere... Men vi fikk alle diplom for å ha gjennomført Box Whiskyakademi!

Whiskysmakingene

Box_whiskysmakingMandag, tirsdag, onsdag og torsdag hadde vi whiskysmakinger med Roger eller Anders. Jeg vil ikke gå i detalj i beskrivelsen av smakingene av hensyn til de som skal gå Box Whiskyakademi senere. Det var nemlig mye morsomt :-) Men jeg kan avsløre at hver smaking besto av litt teori og hadde forskjellig fokus.

Måltidene

Agneta og Anders serverte oss fantastiske måltider hver eneste dag. Frokost og middag ble servert på Länsmansgården, og lunsjen fikk vi med oss "på jobb".

Etterpå

Jeg vil absolutt anbefale Box Whiskyakademi til alle som har lyst til å lære mer om whiskyproduksjon! Nå ser jeg imidlertid av hjemmesiden til Box at alle de planlagte akademiukene i 2014 er fullbooket.

En liten trøst kan det jo være at det er mulig å sikre seg en flaske av den aller første whiskyen til Box, The Pioneer, som slippes 5. juni 2014.

Box_alle_med_diplom

- Tone

Lauder's Finest Scotch Whisky

Lauder's Finest Scotch Whisky

Long John Special Reserve

Long John Special Reserve