Auchentoshan Three Wood - best i glasset

Auchentoshan Three Wood, NAS, 43 %

Auchentoshan Three WoodAuchentoshan er et Lowland-destilleri som holder til ved foten av Kilpatrik-åsene utenfor Glasgow. Det er et av svært få skotske destillerier som benytter seg av trippeldestillering der de fleste nøyer seg med dobbel.

Auchentoshan Three Wood kommer uten aldersbestemmelse, men har, som navnet sier, vært innom tre typer fat på veien mot fullmodning. Det starter med amerikanske bourbonfat, og avsluttes på spanske Oloroso og Pedro Ximenez.

Du får kjøpt Auchentoshan Three Wood på Vinmonopolet for NOK 610 (varenummer 3214301).

Lukt (22/25): Her er det et sterkt sherrypreg. Det er mye mørke frukter, plommer og rosiner, kanskje litt for mye. Etter hvert som den har stått i glasset en stund, kommer det frem en del andre lukter, som appelsinskall, såpe og noe litt udefinerbart som minner meg om de kjemisettene vi lekte med som barn på 80-tallet.

Smak (20/25): Også på smaken er sherrypreget tydelig. Det er med én gang en veldig søt whisky med preg av brent karamell, nøtter og eik. Den er veldig rund, uten at man får den litt tomme "vannfølelsen" som noen andre whiskyer gir. En skjemmende side er at jeg er overbevist om at jeg kjenner smaken av sukkerkulør her.

Avslutning (20/25): Avslutningen er tørr, og kun middels lang. Det er fremdeles nøtter, eik og karamell det går i. Noe pepper kommer etter hvert frem.

Totalinntrykk (20/25): En whisky som er fin å sitte og lukte på. Den gjør seg som sagt best før den forlater glasset. Da er det litt synd med den overdrevne sukkerkuløren. Det er greit nok at mye "standardwhiskyer" modifiseres fargemessig med karamell/sukkerkulør, men når det første som slår deg når du åpner esken er at dette er da en usedvanlig mørk whisky, og du mener du kan kjenne smaken av sukkerkuløren, da har det gått litt for langt.

Altså, en god whisky, men ingen stor høydare.

Score (82/100)

Sláinte! - Kjell Ove

Whiskysalget i Norge første halvår 2013

Ten Point Whitetail Buck Brand Caramel Flavored Whiskey