Agder Audny Series 1 - Single Cask

Agder Audny Series 1 - Single Cask

Agder Audny Series 1 - Single Cask, 3 år, 46%

Agder Audny Series 1Agder Brenneri har utga rett før jul The First Norwegian Whisky! Det er en stor begivenhet i mine øyne. Endelig produserer vi whisky her til lands også. Svenskene og danskene har jo et godt forsprang på oss, men nå er vi med!

Agder Brenneri ble etablert i 1951, og drev den gang primært med eplemost og eplevin. I 2005 fikk de endelig brutt 80 års monopol på brennevinsproduksjon i Norge. De første destillerte produktene ble introdusert 5. november 2005. Whiskyproduksjonen startet i 2009, og vi ser altså nå det første resultatet av denne produksjonen. I tillegg produserer Agder Brenneri en rekke andre produkter som er å få på polet; primært forskjellige typer akevitt og fruktbrennevin.

Etter hva jeg har kunnet bringe på det rene, vil det slippes en begrenset antall flasker whisky de første to årene, før man i 2014 satser på salg i størrelsesorden 18-20 000 flasker.

Agder Audny Series 1 er en single cask (tønne 39), og min flaske var flaske nummer 613 av totalt 1750. Whiskyen er lagret på Ex-Sherry tønne, og antallet flasker tyder da på at det her er snakk om en 'Butt' på rundt 500 liter.

Man kan kjøpe Agder Audny Series 1 på polet for NOK 477 for en halvflaske (0,35l) (varenummer 201302).

Lukt (22/25): Dette begynner veldig lovende. En fin nese på denne nyheten. Det er søtt, lettkrydret og man merker sherryinnflytelsen fra tønna. Eik, malt, lær, frokostblanding (bran) og frukt finner jeg også. For å gi den en skikkelig analyse prøvde jeg den i flere forskjellige glass, ikke bare i det vanlige Glencairn-glasset. I NEAT-glasset finner jeg da også tydelig banan. I nosing-glasset finner jeg dessuten et hint av røyk. Dette var overraskende godt!

Smak (20/25): Varm og sherrysøt på smaken. Banan og banankake (minus kremen). Ikke veldig kompleks i smaken - litt fremtredende alkohol. Man merker at den er ung.

Avslutning (19/25): Etterhvert mer karamell og sukker, svakt fruktig. Får en lett metallisk ettersmak, assosiasjoner til en veltygd blyant. Verken spesielt kort eller lang. Faller av litt fort og er litt enkel i avslutningen.

Totalinntrykk (20/25): Bra første forsøk. Med et slikt førsteinntrykk ser jeg med glede frem til neste møte! Det blir spenndende å følge whiskyen til Agder Brenneri i årene fremover. Med 3-4 år til på baken, og kanskje varianter lagret på mindre tønner, så tror jeg dette kan bli virkelig bra.

Score (81/100)

Sláinte! - Thomas

Cragganmore 12 - fort glemt

Cragganmore 12 - fort glemt

Dalwhinnie 15 - undervurdert klassiker

Dalwhinnie 15 - undervurdert klassiker