Myken Destilleri AS ble stiftet sent i 2013. Bak etableringen er det en gründergruppe på 10 personer, faktisk fem ektepar. De største aksjonærene er ekteparet Roar Larsen (styreleder) og Trude Tokle.

Myken er en liten øygruppe som ligger 32 km fra fastlandet (66,76111 grad N, 12,47770 grad Ø). Her er man altså ganske langt til havs, med alt det medfører av naturkrefter. Destilleriet vil faktisk befinne seg noen kilometer nord for polarsirkelen, og vil da mest sannsynlig bli verdens første arktiske whiskydestilleri.

Myken Destilleri - kart
Det er vanskelig å få frem nøyaktig hvor liten Myken er, og hvor langt mot nord og til havs det ligger.

For å komme til nærmeste havn på fastlandet må man krysse polarsirkelen. Kanskje vil vi om noen år se en “linjewhisky” fra Myken destilleri?

Myken Destilleri - bilde 1
Her ser vi bebyggelsen på Myken. Et idyllisk, gammelt fiskevær.

Jeg lar Roar Larsen selv fortelle bakgrunnen for at de havnet nettopp på Myken:

Myken har i lange tider vært et meget viktig fiskevær, men har de siste 20-30 årene levd helt på eksistensgrensen. Nå i vinter er det f.eks. bare fem fastboende der. Så prosjektet vårt springer både ut av en sterk interesse for whisky, og fra et engasjement for stedet, og ønsket om å skape varige og lønnsomme arbeidsplasser på Myken.

At vi havnet der er i utgangspunktet tilfeldig: vi var på seiltur nordover sommeren 2008, havnet på Myken fordi noen vi kjente var der, ble værfast i kuling i 5 dager, og ble helt hektet.

Året etter flyttet vi dit for ett år, og klarte ikke å flytte derfra igjen uten å bygge oss et hus der. Siden har vi ikke fått fred for tanken om å skaffe oss noe å gjøre slik at vi kan bo der fast. Med oss på det laget har vi så etterhvert fått både folk som er født og oppvokst der, og folk som har funnet dette paradiset som et avbrekk fra hektiske liv i Oslo og andre steder.

Myken har en helt spesiell atmosfære som “griper” folk og sjelden lar dem slippe helt løs igjen…

Gründerne har kjøpt et gammel fiskemottak for å bruke dette som produksjonslokale. Man kan skimte bygningen på bildet over, med langt rødt tak ned mot vannet.

Ambisjonene er å komme i gang med produksjonen i løpet av 2014, gitt at alle godkjenninger og produksjonsutstyr kommer på plass som planlagt. Planene er å legge seg på en størrelse omtrent som Stauning, hvilket vil si rundt 15000 liter alkohol per år. De vil mest sannsynlig ende opp med stills fra Hoga i Portugal (samme som Stauning). En meskekjele (wash still) på 1000 liter og en spritkjele (spirit still) på 600 liter. Det vil bli benyttet gassfyring på begge kjeler.

Det planlegges produksjon av både røkt og urøkt whisky. Egen malting er det ingen ambisjoner om, fornuftig nok. Da dette er både ressurskrevende, forbundet med en del risiko, og ikke vil ha noen avgjørende innflytelse på sluttproduktet. Det er foreløpig ikke avklart hvor malten vil bli kjøpt, men vi kan jo anta at urøkt malt kjøpes i Norge, eller fra Viking Malt i Halmstad, mens røkt malt mest sannsynlig vil komme fra Belgia eller UK. Roar Larsen kan for øvrig melde om spennende tanker: “Det vi håper å få til – men som ikke skjer helt fra starten i alle fall, er å få til en slags lokal røyking av malt som i utgangspunktet er urøkt.”

Flere av gründerne har vært på Box Whisky i Sverige, og gått på deres whiskyakademi for å få whiskyfaglig påfyll. Mer om whiskyakademiet kan ses her.

Myken Destilleri - bilde 2
Her ser vi (f.v) Jan Hellstrøm, Trude Tokle, Roger Melander (Box Whisky), Trygve Lunheim og Helge Eriksen, fra diplomutdelingen på akademiet.

Det skal bli spennende å følge denne entusiastiske gjengen ute i havgapet. De har valgt seg en unik plass å starte et destilleri. Forhåpentligvis vil resultatet, om noen år, være en unik og særpreget whisky som vil være med på å plassere Norge på whiskykartet. På tide at vi viser svenskene og danskene at vi kan i Norge også!

Myken destilleri - bilde 3
Roar Larsen (t.v.) og Trygve Lunheim tester “hjertet” under destillering på Box Whisky.

Sláinte!
– Thomas

11 COMMENTS

 1. Hei,
  jeg leste om dere iver facebook,er født i Sandnessjøen og oppvokst i Sjona har bodd i Tyskland siden 1983
  driver et lite Import/Export firma for høyverdige matvarer og drikker arbeider mot Feinkost Delikatessen Geschäfts markedet og ville gjerne komme i Kontakt med dere,gi meg mail og tel.nr. slik at det er mulig ä ta kontakt.Ha en fin Weekend.
  Mvh
  Alf Fagerli

 2. Meget interessant, jeg har faktisk en drøm og flytte til ett slikt sted, er pensjonist, men driver med mye annet, så god interett forbindelse er “a must.” Lykke til, det burde være mulig å mye god gratis promotering, for ett slikt produkt.

 3. Hei
  Jeg vil gjerne komme i kontakt med Myken Destilleri for informasjon om bestilling av whisky.
  Takk.
  Hilsen Line

 4. […] A few weeks back we received a very exciting packaged. Myken Distillery, the worlds first Arctic whisky distillery started production in December 2014, and they have kindly sent us samples of their new make and a sample that had been matured for 12 days in a heavily roasted American oak 5 liter cask. For more on Myken see here and here. […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.