Jameson, NAS, 40%

JamesonJameson er verdens mestselgende irske whiskey. Den produseres ved New Midleton Distillery i byen Cork i Irland. Jameson ble tidligere produsert i Dublin, men fra 1975 produseres Jameson altså ved New Midleton Distillery, sammen med andre kjente irske whiskymerker som Powers, Paddy, Tullamore Dew, og Redbreast.

I Dublin kan man besøke det gamle Jameson destilleriet, som i dag er en whisky-fornøyelsespark … eh … turistmagnet … eh … gjennomkommersialisert pengemaskin. Jeg var ikke spesielt imponert over hva som ble presentert når jeg var der i 2009.

Etter hva jeg har hørt er det visst mer artig å besøke Old Midleton Distillery, vegg-i-vegg med New Midleton Distillery, for å få en whiskyopplevelse.

Jameson er ganske rimelig på polet, kun NOK 365 (varenummer 16201). Den godeste Jim Murray har gitt denne standardutgaven av Jameson hele 95/100 poeng i sin Whisky Bible 2013. Her har vi et godt eksempel på at vi ikke alle har samme smak.

Lukt (19/25): Lukter kunstig søtt, svakt parfymert, blomster, aceton, svakt brent. Hint av eik og malt. Ikke spesielt tiltalende.

Smak (19/25): Overraskende spicy. Mye kanel, samt litt parfyme- og alkoholpreg.

Avslutning (18/25): Søtere etterhvert, appelsin og annen sitrus lurer i bakgrunnen. Litt besk, svakt brent og metallisk mot slutten.

Totalinntrykk (19/25): Egner seg best tynnet ut med kaffe, tilsatt brunsukker og krem. Not my cup of tea!

Score (75/100)

Sláinte!
– Thomas

Advertisements

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.